Potrzebujemy w Polsce korytarzy humanitarnych, aby zachować nasze chrześcijaństwo, spłacać dług, który zaciągnęliśmy, będąc wielokrotnie przyjmowani i aby nie udusić się w swoim zamknięciu - mówi Magdalena Wolnik, odpowiedzialna za wspólnotę...
Nieuleczalnie chory o. Stanisław Olesiak, misjonarz werbista z Trzetrzewinia koło Nowego Sącza wyjawia, jak i dlaczego pogodził się z cierpieniem
O naszym losie, fatum, przeznaczeniu, o tym, czy rzeczywiście istnieją, a jeśli nie - to dlaczego właśnie nimi tłumaczymy sobie własne niepowodzenia i o tym, jak ważny jest nasz nasz bunt przeciw niesprawiedliwości i chęć życia w lepszej...
Dziennikarka i historyk Mirosława Kareta opisała w swej książce „Pokochałam wroga” realia życia w wojennym Krakowie. Chociaż wówczas związki Niemców z polskimi kobietami były stanowczo potępiane, zdarzały się dużo częściej, niż się powszechnie...
W czasie jednej z ogólnopolskich kontroli jakości i prawidłowości oznakowania jaj kurzych okazało się, że aż 30 procent badanych w prawie połowie sklepów było niewłaściwie oznakowanych, w wielu przypadkach ich waga była niższa, niż przewidują...
Czechy. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć biszkoptowych baranków w polewie czekoladowej i pięknie zdobionych pierniczków
Sporządzanie białej kiełbasy ma tradycję sięgającą XVII w., a jej recepturę podała w książce kucharskiej Maria Śleżańska w 1904 r. Kolor białej kiełbasy surowej jest wypadkową koloru surowców: mięso jest lekko różowe, tłuszcz biały. Po sparzeniu...
90-letnia Rozalia Rapciak z Poręby Górnej jest skarbnicą tradycji i zwyczajów świątecznych. Kobieta pięlęgnuje je do dnia dzisiejszego, i skrupulatnie przekazuje je swoim wnukom.
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.