Żydowska zupa babci Zosi

Czytaj dalej
Monika Kowalczyk

Żydowska zupa babci Zosi

Monika Kowalczyk

Przepis na żydowską zupę przywiozła z rodzinnej Limanowej moja babcia, mama mamy - Zofia Jurkowska z domu Jasica. Tę samą zupę gotowała jej mama Maria. Potem moja mama Zofia Kowalczyk...

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
bulion warzywny
pół kilograma grochu Jasiek
ćwierć kg suszonych węgierek
kilka łyżek kwaśnej śmietany
jajko
trzy łyżki mąki
odrobina mleka
sól do smaku

Przygotowanie:
Groch zamoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości w bulionie warzywnym. Osobno ugotować kompot z suszonych śliwek. Kiedy groch będzie miękki, przygotować ciasto na kluski: jajko, trzy łyżki mąki, odrobina mleka i sól do smaku - wszystko wymieszać w kubku. Do gotującego się bulionu z grochem wkładać ciasto łyżką. Kiedy kluski wypłyną, dodać kompot i śliwki. Na koniec zabielić śmietaną i doprawić do smaku.

Monika Kowalczyk

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.