Życie ze smakiem. Placuszki z kapusty - okonomiyaki [PRZEPIS]

Czytaj dalej
Fot. 123RF
Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Placuszki z kapusty - okonomiyaki [PRZEPIS]

Dominika Wójciak

Okonomiyaki to najzwyczajniej w świecie bardzo proste w wykonaniu placki z poszatkowanej białej kapusty. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięczają japońskiemu rodowodowi, ale niech cię to nie prowadzi od razu do sklepu z azjatycką żywnością, bo można je przyrządzić ze składników, których na co dzień używasz w swojej kuchni.

Kapusty w plackach ma być sporo, to ona jest tu głównym bohaterem. Ma być jędrna i chrupiąca, a więc placuszki musisz smażyć stosunkowo krótko, dlatego ciasto składa się z dużej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. W oryginale używa się do nich także glonów, najczęściej wakame, ale jako że nie każdy je lubi, proponuję dziś wykorzystać szpinak albo liście buraków. Dzięki temu w przepisie użyjesz wyłącznie rodzimych produktów.

Okonomiyaki (4 porcje)

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i umyj. Poszatkuj na mandolinie lub drobno posiekaj. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli i odstaw, by kapusta nieco zmiękła.

Dymkę posiekaj. W dużej misce rozbełtaj jajka z mąką. Dodaj dymkę i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Jogurt rozmieszaj z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Ciepłe placuszki podawaj z sosem. Smacznego!

Życie ze smakiem. Placuszki z kapusty - okonomiyaki [PRZEPIS]
123RF
Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.