Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Bakłażany z coulis paprykowym

Życie ze smakiem. Bakłażany z coulis paprykowym Fot. Fot. 123RF
Dominika Wójciak

Choć brzmi trudno, to bardzo łatwy i przyjemny przepis. Powinien posmakować tym, dla których bakłażan to wyjątkowo trudne warzywo. Pieczony w całości jest cudnie kremowy i chłonny smaków, dlatego farsz warto przygotować mu wyrazisty i mocny.

Zamiast komosy można użyć kuskusu lub kaszy jaglanej.

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

Bakłażany:

Coulis paprykowy:

Przygotowanie:

Najpierw upiecz paprykę. Piekarnik rozgrzej do 230°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekrój wzdłuż na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Ułóż na blasze przeciętą stroną do dołu i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Piecz aż skórka stanie się miejscami czarna. Wyjmij blachę z piekarnika i nakryj upieczone warzywa drugą blachą albo pokrywką tak, by się zaparzyły. Możesz też przełożyć je do garnka z pokrywką lub zamknąć w szklanym naczyniu z przykryciem.

Piekarnik skręć do 190°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bakłażany ułóż w całości na blasze i piecz do miękkości około 40-60 minut.

Kiedy papryki będą chłodne, obierz je ze skórki i zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu. Ma być wyraźnie paprykowy, słodko--kwaśny i lekko pikantny od wytrawnej oliwy.

Komosę wypłucz i zalej 150 ml gorącej wody. Dodaj ¼ łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 15 minut, po czym wyłącz palnik i zostaw kaszę pod przykryciem, by wchłonęła cały płyn. Następnie rozbij kasze widelcem i wymieszaj z pokrojonymi w paseczki pomidorkami i usmażonymi na oleju kaparami. Dodaj też po 2-3 łyżki posiekanych ziół i dopraw kaszę sola i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Gorące bakłażany przetnij wzdłuż na połówki, skrop solidnie oliwą i na każdą wyłóż porcję kaszy. Całość posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z łyżką lub dwiema łyżkami sosu paprykowego.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.