Weekend na słodko

Czytaj dalej
Fot. Fot. Karolina Misztal
Ania Starmach

Weekend na słodko

Ania Starmach

Truskawki i rabarbar, szczyt sezonu i szczyt marzeń dla ludzi kochających ciasta i desery. A ja do takich należę! Zatem polecam:

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Owocowy krem

Składniki: 500 ml śmietanki 36 proc., 300 g rabarbaru, 150 g cukru, 5 żółtek, 2 łyżki brązowego cukru, laska wanilii
Przygotowanie: Rabarbar obierz i pokrój w kostkę, wsyp go na blachę i posyp 2–3 łyżkami cukru. Wstaw do gorącego piekarnika na 15–20 minut. Rabarbar powinien zmięknąć i puścić trochę soku. Przełóż go na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Śmietankę zagotuj z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, wlej do niej śmietankę, wyciągnij laskę wanilii. Do żaroodpornych naczyń przełóż rabarbar, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut w kąpieli wodnej w piekarniku o temp. 160 stopni. Gotowy krem schładzaj w lodówce. Tuż przed podaniem posyp go brązowym cukrem i skarmelizuj, używając palnika.

Czekoladowa beza z truskawkami

Składniki: Beza: 6 białek, 2 łyżki kakao, 1,5 szklanki drobnego cukru, 1 łyżeczka octu, pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem: 400 g śmietanki 36 proc., 300 g truskawek, 250g serka mascarpone, 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie: Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier, kakao, ocet. Wrzuć też kawałki czekolady, wymieszaj łyżką. Czekoladową pianę wyłóż na papier do pieczenia (najlepiej, jeśli uda ci się uformować zgrabne koło). Wstaw do gorącego piekarnik (170 stopni), a po chwili zmniejsz do 140–150 stopni. Piecz ok. 80 minut, zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubij, dodaj cukier i serek, ubij na gładką masę. Na wystudzonej bezie połóż grubą warstwę kremu, udekoruj truskawkami

Ciasto rabarbarowe z bezą

Składniki: 250 g mąki, 150 g cukru, 150 g masła, 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 2 białka, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z pokrojonym w kostkę masłem, żółtkami, 3 łyżkami cukru. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Rabarbar pokrój w kostkę, zasyp 5 łyżkami cukru i odstaw, by puścił sok. Ciasto podziel na dwie części. Jedną wylep dno tortownicy. Rabarbar odsącz, wymieszaj z bułką tartą i przełóż go do tortownicy, przykryj drugą połową ciasta (nie musisz jej wałkować, możesz np. zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) na 25 minut. Białka ubij na sztywno, dodaj pozostały cukier. Na podpieczone ciasto wyłóż ubite białka, wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.