Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście

Czytaj dalej
Fot. 123rf.com
Gabriela Pewińska

Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście

Gabriela Pewińska

„Goût de France / Good France” to akcja zainicjowana przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii. 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują typową kolację à la française. - To okazja, by nauczyć się celebracji stołu - mówi Alain Mompert, Konsul Honorowy Francji w Trójmieście.

Dziś święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. W tegorocznej, czwartej edycji tego wydarzenia weźmie udział ponad trzy tysiące restauracji ze stu pięćdziesięciu krajów. W tym ponad sto trzydzieści z Polski! Pod względem zgłoszonych restauracji - to niebywałe ! - nasz kraj uplasował się tuż za Francją. Z czego to wynika?

„Goût de France / Good France” - ile restauracji weźmie udział?

Polacy lubią kuchnię francuską.

Jak Francuzom udaje się wypromować swoją kuchnię?

Zalety kuchni polskiej

Czy Polacy znają się na winach?

Pozostało jeszcze 87% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Gabriela Pewińska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.