Lucyna Talaśka-Klich

Susza upiekła droższy chleb. Koszty rosną jak na drożdżach

Piekarze twierdzą, że coraz więcej konsumentów szuka pieczywa lepszej jakości i za taki towar są w stanie zapłacić więcej Fot. Piotr Krzyzanowski/Polska Press Piekarze twierdzą, że coraz więcej konsumentów szuka pieczywa lepszej jakości i za taki towar są w stanie zapłacić więcej
Lucyna Talaśka-Klich

- Stało się to, co było nieuchronne - mówią piekarze o podwyżkach cen chleba. Podkreślają jednak, że nie można straszyć konsumentów, bo ceny rosną najczęściej o 5-15 proc.

- Mało kto szanuje chleb, bo jest za tani i dlatego niektórzy ludzie wyrzucają go do śmietnika - stwierdziła 79-letnia klientka bydgoskiego sklepu spożywczego, w którym kupiła półkilogramowy bochenek zwykłego chleba. Zapłaciła za niego 2,69 zł, tydzień wcześniej byłoby to o 20 groszy mniej.

- Podnieśliśmy ceny, bo piekarnia podniosła stawki - wytłumaczyła ekspedientka. - Piekarze mówią, że to podwyżka z powodu suszy. Ci, którzy na razie ceny nie podnieśli, zrobią to w najbliższym czasie.

Więcej o podwyżkach - w dalszej części artykułu.

Pozostało jeszcze 82% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Lucyna Talaśka-Klich

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.