Smaki Indonezji

Czytaj dalej
Fot. Fot. Bruno Fidrych / Polskapresse
Ania Starmach

Smaki Indonezji

Ania Starmach

Od lat moje wakacje nie wypadają w miesiące letnie. Początkowo termin urlopu podyktowany był zobowiązaniami zawodowymi, z czasem do wakacji w zimie tak się przyzwyczaiłam, że przez cały rok czekam na nie z utęsknieniem.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Tym razem wyruszyłam do słonecznej Indonezji. Jak zawsze wróciłam z głową pełną inspiracji i masą kulinarnych wspomnień. Oto niektóre z nich.

Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 3 szalotki, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 gałązki trawy cytrynowej, 4 łyżki mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 mała papryczka chili, duża szczypta kurkumy
Sos: 200 g niesolonych orzeszków ziemnych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 szalotka, 1 pęd trawy cytrynowej, 150 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 papryczki chili, plus patyczki do szaszłyków
Przygotowanie: Szalotki zblenduj z kolendrą, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili, mleczkiem kokosowym, kurkumą. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Kurczaka przykryj powstałą pastą i odstaw do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj przez kilka minut na patelni. W tym czasie przygotuj sos. Orzeszki zblenduj na masło orzechowe. Na oleju przysmaż posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę, dodaj orzeszki, mleczko kokosowe, sos podgrzewaj, aż zgęstnieje.Gotowe szaszłyki podawaj z sosem.

Smażony makaron zkrewetkami i wołowiną

Składniki: 500 g chińskiego makaronu jajecznego, 300 g wołowiny, 300 g krewetek, 3 marchewki, 3 pomidory, 3 cm imbiru, 3 ząbki czosnku, 100 g kiełków fasoli mung, 6 szalotek, olej arachidowy, sos sojowy, cebulka dymka, kolendra
Przygotowanie: W woku rozgrzej olej, przysmaż na nim czosnek, szalotki, imbir, dodaj pokrojone mięso, krewetki, marchew. Po chwili dodaj makaron, pokrojone pomidory, sos sojowy, cebulkę dymkę. Makaron smaż przez kilka minut. Podawaj natychmiast ze świeżą kolendrą.

Smażone banany

Składniki: 500 g bananów, 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ryżowej, 1 łyżka cukru, skórka otarta i sok z 1 limonki, 120 ml wody, olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.