Pierś z indyka pieczona z bakaliami

Czytaj dalej
Fot. Pawel Miecznik/Polskapresse
Olga Tochowicz

Pierś z indyka pieczona z bakaliami

Olga Tochowicz

Pierś z indyka pieczona z bakaliami.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
pierś z indyka
rodzynki (najlepiej duże - garść)
morele pokrojone na ćwiartki - garść
białe wino

Składniki na marynatę:
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 limonki
kawałek korzenia imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku
garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Pierś z indyka natrzeć sokiem z cytryny, resztę składników marynaty utrzeć w blenderze. Posmarować marynatą pierś, odłożyć najmniej na dwie godziny. Rodzynki i morele namoczyć w białym winie, dodać sok z 1/2 limonki, bulionetkę drobiową Knorra rozpuszczoną w niedużej ilości wody, startą skórkę z limonki lub cytryny, łyżeczkę miodu. Pierś delikatnie obłożyć bakaliami - tak żeby nie zmyć skorupki z marynaty. Piec przez ok. 45 min pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, potem odkryć i zostawić jeszcze na 15 minut. Pierś wyjąć na deskę, żeby odpoczęła, a sos spróbować, doprawić. Jeżeli jest za gęsty, dolać trochę gorącej wody.

Olga Tochowicz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.