Nowalijkowe fantazje

Czytaj dalej
Fot. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Ania Starmach

Nowalijkowe fantazje

Ania Starmach

Nowalijki pyszne, zdrowe, kolorowe. Poniżej kilka przepisów, którymi próbuję udowodnić, że szczypior czy rzodkiew to idealny dodatek nie tylko do białego sera i zwykłej kanapki. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kasza gryczana z rzodkiewką

Składniki:szklanka kaszy gryczanej, 2 szklanki wody, 4 szalotki, pęczek rzodkiewek, cebulka dymka, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek
Przygotowanie:Cebulkę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie lub maśle klarowanym, dodaj kaszę, marchewkę pokrojoną w plasterki i rzodkiewkę oraz wodę (lub bulion) gotuj około 15–20 minut, aż kasza zmięknie. Podawaj z cebulką.

Spring roolsy

Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego, 2 marchewki, szczypiorek, pietruszka, pęczek rzodkiewe, 6 plastrów szynki gotowanej, 6 kabanosó, 4 jajka gotowane na twardo, kilka liści sałaty masłowej, kiełki słonecznika, rzeżucha, czerwona cebula
10 ugotowanych zielonych szparagów
Przygotowanie:Papier ryżowy namocz w wodzie, na środku każdego arkusza umieść wybrane przez ciebie warzywa i wędliny, zawiń szczelnie, zwiąż szczypiorkiem! Podawaj od razu.

Sałatka wiosenna

Składniki:4 jajka, 6 ogórków gruntowych, 2 pęczki rzodkiewe, 2 pęczki szczypiork, cebulka dymka, główka sałaty masłowej, 200g szpinaku, 6 łyżek jogurtu naturalnego, 6 łyżek gęstej śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ogórka pokrój w plasterki, sałatę i szpinak pokrój w drobniutkie paseczki, a rzodkiewkę w kostkę. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.