Na naszym szlaku miód jest niemal tak samo ważny jak wino

Czytaj dalej
Fot. Mariusz Kapała
Dariusz Chajewski

Na naszym szlaku miód jest niemal tak samo ważny jak wino

Dariusz Chajewski

- Nasze miody akacjowe są wyjątkowe i niepowtarzalne - tłumaczy Ignacy Żegleń, który miód akacjowy zarejestrował jako produkt tradycyjny. Jak twierdzą pszczelarze, robinia to królowa pożytków pszczelich. Jej „wyniki” brzmią imponująco. Przybytki na wadze sięgają 8-9 kg w ciągu dziesięciu dni, nektar może zawierać nawet 80 proc. cukru, miód szybko dojrzewa, a wiele osób uważa, że to najlepszy miód na świecie idealny do leczenia wszelkich dolegliwości, który na dodatek nie uczula.

Ignacy Żegleń na pszczoły i pszczelarstwo był skazany i nic tego nie zmieniło, że mimo po drodze były studia, praca na uczelni i w szkole. Pszczelarzami Żegleniowie byli od pokoleń i nawet podczas repatriacyjnej tułaczki z Kresów na ziemie odzyskane rodzinie w wagonie towarzyszyły dwa ule.
- Dziś są u brata, ale mam nadzieję, że trafią do mojej pasieki - nie do końca żartem mówi pan Ignacy. - Wielkie były, czterech chłopa miało co nieść. W okolicy Szprotawy ojciec był potentatem, miał 120 pszczelich rodzin.

Tam, gdzie szumią akacje

Podczas wizyty w pasiece w Przylepie mamy natychmiast wykład o życiu pszczelej rodziny, musimy szukać królowej z białą kropką na plecach i odbyć przyspieszony kurs pszczelarstwa. Słuchamy o tym, jak pyłki suszy się na słońcu, o rodzajach miodu, pierzgach, pyłkach. - Pierzga to boski pokarm, pszczoły robią z niej mleczko, którym karmią królową, młode. Ten cud natury zawiera wszelkie mikroelementy i witaminy... - Dobrze, panie Ignacy, ale co z tą akacją?
- W okolicy Szprotawy akacji nie było, ba, wcześniej tego miodu w czystej postaci właściwie nie znaliśmy. Aż tato przywiózł ule tutaj - opowiada nasz gospodarz. - I przeżył szok, naciągnął osiem beczek miodu akacjowego, jak nigdy. Dał nam wówczas, mnie i bratu, po beczce. To była wówczas mała fortuna, szczerze mówiąc dzięki temu zacząłem dom budować, a brat sobie zaporożca kupił.

Królowa pożytków

Jak twierdzą pszczelarze robinia to królowa pożytków pszczelich. Jej „wyniki” brzmią imponująco. Przybytki na wadze sięgają 8-9 kg w ciągu dziesięciu dni, nektar może zawierać nawet 80 proc. cukru, miód szybko dojrzewa, a wiele osób uważa, że to najlepszy miód na świecie idealny do leczenia wszelkich dolegliwości, który na dodatek nie uczula.
Akacjowe miody z okolicy Zielonej Góry były sławne już przed wojną. I nic dziwnego, to tutaj bowiem, przede wszystkim w okolicy Cigacic, znajdują się ogromne, największe w Europie, połacie porośnięte akacją, a raczej robinią akacjową. I tutaj mamy jeszcze jeden ścisły związek wina z miodem. Te robiniowe lasy to pozostałości po dawnych plantacjach tych drzew uprawianych przed wojną, bowiem robiono z nich paliki wykorzystywane w licznych wówczas winnicach.

Paliki do winnej latorośli

Według niektórych źródeł ten gatunek, robinia akacjowa, obecny był w tej okolicy już w połowie XVIII wieku. Na przykład, według przekazów pruskich, w nietkowskim parku miała zostać posadzona przez Fryderyka Wielkiego robinia, która przed wojną uznawana była za najstarszą przedstawicielkę gatunku na terenach ówczesnych wschodnich Niemiec...

Posłuchaj opowieści pana Ignacego

Jak nie dać się nabrać i kupić prawdziwy miód

Najzdrowsze gatunki miodu na co pomagają?

O miodzie akacjowym

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Bałtyckiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Bałtyckiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Bałtyckiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Dariusz Chajewski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.