Grażyna Antoniewicz

Ma charakterystyczny biały ogon i głowę oraz duży, żółtawy dziób. Fasynujący orzeł bielik

Ma charakterystyczny biały ogon i głowę oraz duży, żółtawy dziób. Fasynujący orzeł bielik
Grażyna Antoniewicz

Niewielu miało szczęście go widzieć, a mimo stałego trendu wzrostowego, to ciągle nieliczny gatunek lęgowy. W Polsce żyje około 1-1,4 tys. par bielika. W Europie występuje głównie w różnego typu lasach, w pobliżu jezior, szerokich dolin rzecznych i nad morzem.

Ten największy gniazdujący w Polsce ptak drapieżny osiąga do 2,5 metra rozpiętości skrzydeł, a wagę do 6 kg.

Ze względu na rozmiary, ptaki te budują spore gniazda, użytkowane przez wiele lat. Po kilku sezonach lęgowych mogą już sporo ważyć - mówi Karolina Lubińska z Parku Narodowego „Bory Tucholskie”. - Bieliki regularnie przystępują do lęgów na obszarze naszego Parku. Gniazda są pod stałą kontrolą Służby Parku, co roku śledzimy ich sukces lęgowy.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa promocyjna

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

Grażyna Antoniewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.