Listopadowe wariacje

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt/Polskapresse
Ania Starmach

Listopadowe wariacje

Ania Starmach

Jesień to chyba moja ulubiona pora roku. Czy może być coś przyjemniejszego niż spacer po parku pełnym kolorowych liści? TAK! Posiłek składający się z kolorowych jesiennych warzyw i owoców! Dziś do kuchni zapraszam dynię, gruszki, seler, buraki i marchew! Smacznego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Sałatka z dynią i burakiem

Składniki: 400g dyni, 3 buraki, 200g szpinaku baby, garść pestek dyni, 100g sera feta, grzanki czosnkowe, 2 ząbki czosnku
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, świeża mięta, 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie: Dynię i buraki obierz, pokrój w grubą kostkę, polej oliwą, dodaj tymianek i ząbki czosnku (w całości), piecz około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ostudź. W misce wymieszaj upieczone warzywa ze szpinakiem, pokruszoną fetą, granatem, pestkami dyni i grzankami. Podawaj z dressingiem (po prostu wymieszaj wszystkie składniki).

Sałatka z kurczakiem i gruszką

Składniki: 4 gruszki, 300g piersi z kurczaka, garść orzechów włoskich, 80g parmezanu, 200g roszponki, 1 owoc granatu
Dressing:2 łyżki miodu, świeży tymianek, 1 łyżka octu balsamicznego, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę, przysmaż na oliwie, po chwili dodaj odrobinę miodu, tak aby mięso się lekko skarmelizowało. Gruszki również pokrój i lekko skarmelizuj. Orzechy podpraż na patelni. Parmezan pokrój w kostkę, wymieszaj z dressingiem. Kurczaka wymieszaj z gruszkami, granatem, serem, orzechami i roszponką.

Marchewaka z selerem

Składniki: 10 małych marchewek, 2 średnie selery, 200ml bulionu warzywnego, świeży tymianek, 2 łyżki miodu, 2 orzechy włoskie, 70g gorgonzoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 plastrów szynki długo dojrzewającej
Przygotowanie: Marchewki i seler obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, przełóż do żaroodpornej formy i zalej bulionem, dodaj oliwę z oliwek, tymianek i czosnek. Piecz około 45 minut. Po tym czasie posyp warzywa serem, orzechami i pokrojoną szynką. Zapiekaj przez kolejne 15 minut.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.