Kutia z łamańcami

Czytaj dalej
Fot. Fot . Pawel Relikowski / Polskapresse
Bogdan Nowak

Kutia z łamańcami

Bogdan Nowak

Kutia to bardzo słodka, ale rewelacyjna potrawa. Raz w roku można sobie na nią pozwolić.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kutia z łamańcami

Składniki: szklanka pszenicy, szklanka maku, 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru pudru, 15dag posiekanych orzechów włoskich, 100g rodzynek (sparzonych wrzątkiem), 7-8 daktyli, starta skórka z cytryny, szklanka mleka, szczypta soli.
Łamańce: 12 dag mąki tortowej, 60 g masła, 30 g cukru pudru, surowe żółtko, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli
Przygotowanie: Namoczoną pszenicę ugotować (podczas gotowania należy kilkakrotnie zmieniać wodę). Jak będzie miękka, odsączyć przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku i zemleć w maszynce. Pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Kutię podawać w przezroczystej salaterce, przyozdobić wbitymi łamańcami.
Łamańce: Na stolnice wyłożyć masło i mąkę. Dokładnie posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki. Po godzinie posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać dowolne kształty. Powycinane kawałki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec.

Bogdan Nowak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.