Dominika Wójciak poleca. Brownie z bakłażana

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Dominika Wójciak poleca. Brownie z bakłażana

Dominika Wójciak

Dziś bez zbędnego gadania, bo pracy przy tym nieco zdekonstruowanym brownie jest moc. Zatem do kuchni.

BROWNIE Z BAKŁAŻANA Z SOLONYM KARMELEM

Składniki:

Karmel:

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C.Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz okrągłą formę na torcik. Bakłażany umyj osusz i opiecz mocno na gazowym palniku lub palnikiem do cręme brulee. Skórka bakłażanów powinna być kompletnie czarna, prawie spalona. Możesz także opiec warzywa na grillu lub w piekarniku, jednak opiekanie nad płomieniem da najlepsze rezultaty. Opieczone bakłażany nakłuj nożem i połóż na blasze. Piecz ok. 40 - 60 minut aż bakłażany będą miękkie. Przełóż warzywa do durszlaka i odczekaj aż nieco przestygną.

Piekarnik skręć do 160°C. Kiedy bakłażany będą na tyle chłodne, by trzymać je w dłoniach obierz je ze skórki i odciśnij z soków. Zmiksuj jeszcze ciepłe warzywa na gładkie purée.

Czekoladę połam na małe kawałki i umieść razem z masłem w metalowej lub szklanej misce umieszczonej nad garnkiem gorącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku, by temperatura rozpuszczającej się czekolady nie była zbyt wysoka. Powoli rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z ciepłym purée z bakłażana.

Jajka i żółtko ubij z cukrem. Skórkę pomarańczową lub chili, kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól przesiej. Wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami szybko i sprawnie tylko do połączenia składników. Na koniec wymieszaj powstałe ciasto dokładnie, ale także dosyć szybko z purée bakłażanowo - czekoladowym. Przelej masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50minut. Wyjmij i przestudź co najmniej 20 minut przed podaniem. Podawaj posypane kakao z słonym karmelem.

Przygotuj solony karmel. Cukier wsyp do garnka o grubym dnie i zwilż wodą, tak by przypominał mokry piasek. Wstaw na średni ogień i karmelizuj. Do gotowego karmelu dolej śmietankę, zaczekaj aż wszystko ładnie się połączy. Dopraw solą. Podgrzewaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.