Czwartek na tłusto

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Czwartek na tłusto

Ania Starmach

Tłusty czwartek to moje ulubione święto! W końcu można jeść słodkości do woli, a kalorie tego dnia po prostu się nie liczą! Zresztą, kto je kiedykolwiek widział? Mam dla was dwa przepisy, klasyczny z użyciem ciasta drożdżowego oraz na pączki inspirowane hiszpańskim tłuściutkim churros z ciastem ptysiowym (jedzą go często na śniadanie, do kawy). Które wylądują na waszym stole?

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Pączki, przepis klasyczny

Składniki:
450 ml mleka
12 dag drożdży
150 g masła
100 g cukru
50 g cukru waniliowego
30 ml spirytusu
12 żółtek
1 kg mąki
szczypta soli
200g konfitury z róży
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki przygotuj rozczyn, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę połącz z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiaj ciasto, najlepiej za pomocą robota kuchennego. W trakcie dodaj rozpuszczone masło i spirytus.
Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie z masy uformuj pączki, w środku umieść łyżeczkę konfitury, pączki ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Gdy podwoją swoją objętość smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej smalcu) do zarumienienia. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.

Pączki z ciasta ptysiowego

Składniki:
400 g mąki pszennej
300 ml wody
80 g masła
3 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do garnka włożyć masło, cukier i cukier waniliowy. Wlać gorącą wodę i podgrzewać do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przesianą przez sitko mąkę i podgrzewać na małym ogniu dokładnie mieszając. Kiedy ciasto nieco wyschnie i zacznie odklejać się od łyżki, zdjąć garnek z ognia, a ciasto przełożyć do innego naczynia. Kiedy ciasto przestygnie, wbijać do niego pojedynczo jajka i mieszać do uzyskania gładkiej masy- najłatwiej zrobić to przy użyciu miksera, na najniższych obrotach Z masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.