Chleb od rzemieślników, na zakwasie, staje się rzadkością

Czytaj dalej
Fot. Karolina Misztal
Lucyna Talaśka-Klich

Chleb od rzemieślników, na zakwasie, staje się rzadkością

Lucyna Talaśka-Klich

Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada, chociaż przybywa świadomych konsumentów, którzy szukają pieczywa na zakwasie. Znalezienie takiego towaru staje się coraz trudniejsze, ponieważ piekarzy - rzemieślników ubywa.

- Spożycie pieczywa w 2018 roku wyniosło zaledwie 37,8 kg/osobę - twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”. - Oznacza to spadek o blisko 5 proc. w stosunku do roku poprzedniego.

Bochenek nie powinien być anonimowy

Dlaczego tak się dzieje? Grzegorz Nowakowski wylicza: - Brak reklamy pieczywa (ogólnopolskiej i regionalnych), słabe marki lokalne (lub ich brak - „anonimowe” pieczywo), błędne informacje o właściwościach pieczywa (podczas gdy jest podstawą w piramidzie zdrowego żywienia), konkurowanie cenowe między piekarniami oraz rozwój pieczywa mrożonego, wpływające na obniżanie jego jakości, to niektóre z istotnych czynników odpowiadających za spadek spożycia.

Dlaczego spożycie pieczywa w Polsce cały czas spada?

Czytaj w pełnej wersji artykułu.

Pozostało jeszcze 75% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Lucyna Talaśka-Klich

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.