Albae Cerevisiae to nowe piwo Browaru Czarna Owca

Czytaj dalej
Materiał partnera

Albae Cerevisiae to nowe piwo Browaru Czarna Owca

Materiał partnera

Browar Czarna Owca to małe przedsiębiorstwo rzemieślnicze założone przez Tomasza Starczewskiego. Firma mieści się w Semlinie koło Starogardu Gdańskiego. Pierwsze piwo zostało tam uwarzone 4 lipca 2016r.

Browar ma krótką historię, ale może pochwalić się wielkimi sukcesem – w roku 2017 uwarzył najlepsze piwo w Polsce. Był to Porter Noster Bourbon Barrel Aged - porter bałtycki dojrzewający w dębowych beczkach po bourbonie.

Podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych w Poznaniu piwo to zdobyło złoty medal w swojej kategorii, a następnie zostało wybrane przez międzynarodowe jury za najlepsze w Polsce, uzyskując tytuł Kraft Roku 2017!

Albae Cerevisiae to nowe piwo Browaru Czarna Owca

W portfolio browaru jest 15 różnych piw w przeróżnych stylach. Największe uznanie klientów zdobył sobie Porter Noster a także takie piwa jak Ciemny Typ, Chmielón, Odrodzenie, Hopsesja, Hiperbolager czy Leżak Kociewski. W ostatnich tygodniach wysokie oceny w rankingach internetowych zyskuje exlibRIS (imperialny stout) a zwłaszcza jego wersja leżakująca w beczkach po bourbonie.
Najnowszym piwem, którego premiera będzie miała miejsce na początku maja, jest Albae Cerevisiae – historyczne piwo Pomorza i Kujaw, jakie pito tutaj od XV do XIX wieku. Styl piwny został całkowicie zapomniany, ale dzięki zachowanej recepturze z XVII wieku Browar Czarna Owca podjął się próby przypomnienia go. Jest to piwo pszeniczne z dużą domieszką różnego rodzaju ziół i przypraw, które kiedyś zastępowały chmiel.

Albae Cerevisiae to nowe piwo Browaru Czarna Owca

Piwo powstało wg receptury piwowara domowego Marka Lutowskiego z Bydgoszczy. Wygrał on w lutym konkurs piw domowych zorganizowany wspólnie przez browar i Karczmę Słowiańską na Podgrodziu w Owidzu. Co roku planowane są kolejne edycje tego konkursu, którego główną nagrodą będzie uwarzenie „alby” wg zwycięskiej receptury. Tak więc co roku będzie można poznać różne wersje smakowe tego piwa.

W tym roku do alby użyto domieszki kwiatów bzu, lipy i rumianku, ziela krwawnika i macierzanki oraz liści poziomek.
Albae Cerevisiae trafi do sklepów i pubów na początku maja.

Materiał partnera

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikbaltycki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.